onsdag 9 april 2008

Limericken i Sverige

Jämfört med förhållandet inom engelskspråkig litteratur finns i Sverige ganska få publikationer av limerickar och sammanställningar av limerickar. Bland de främsta kan nämnas utgåvan 1945 av Ture Seck tillsammans med Rune Åquist (pseudonymer för Curt-Steffan Giesecke och Åke Runnquist) med All Världens Limerickar med nyutgåva senast 1968, då som pocket.

Hans Alfredson gav 1976 ut en samling, Svea Hunds limerickar, av vilka en ny framfördes i samband med var och en av denna revys föreställningar på Göta Lejon. Flera av dessa verser betraktas redan som svenska limerickklassiker.

Litteraturhistorikern och radiomannen Bure Holmbäck, f. 1923, gav 1990 ut Limerickboken, en litteraturhistorisk analys och översyn av limerickutgåvor inom främst engelskspråkig och svensk litteratur och med en del egna alster mot slutet av boken. Han konstaterar att det första belägget för ordet limerick i Sverige är 1911 i ett nummer av tidningen Brokiga Blad -"Sveriges första kolorerade veckotidning". Ordet ingår där i en text som antyder att limerickflugan vid den tiden hade börjat bli känd också för en svensk publik. Brokiga Blad utkom åren 1907 till 1930 som söndagsbilaga i Aftonbladet.

Inga kommentarer: